Ineens zit je thuis, ben je officieel werkloos en word je geacht ‘actief te solliciteren’ naar ‘passende’ functies. Natuurlijk wil je solliciteren, je wil immers weer zo snel mogelijk aan de slag. Maar eerlijk gezegd grijpt de situatie je ook een beetje naar de keel. Want hoeveel uur moet je eigenlijk bezig zijn met het zoeken naar werk? Wanneer doe je het goed? Solliciteer je wel ‘actief’ genoeg of zou er eigenlijk een tandje bij moeten? Je hebt gisterenmiddag namelijk een boek zitten lezen en daar voel je toch een beetje schuldig over…
Werkloos zijn is een spannende periode vol onzekerheid. Je weet niet hoe lang het gaat duren, je weet niet waar je weer aan de slag kunt, hoeveel afwijzingen je nog moet incasseren en hoe vaak je jezelf moet herpakken en opnieuw moet uitvinden. Daar kun je best onzeker van worden. Dat hoort erbij, dat is normaal. Je bent echt niet de enige die worstelt met deze vragen en onzekerheden. Maar in die onzekere tijden is het wel handig als je kunt vasthouden aan een soort van leidraad. Zodat je weet dat je op de goede weg zit. Dat je actief genoeg solliciteert en dat je voldoende inzet. Want hoeveel uur per week moet je nou bezig zijn met solliciteren?
40 uur per week solliciteren? Daar wordt niemand blij van. Wat je wel moet doen? Een workflow creëren die bij je past.
Er is uiteraard niet één optimaal antwoord. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat 40 uur per week solliciteren het antwoord absoluut niet is. Solliciteren is loodzwaar. Het kost veel energie. Veel meer dan werken. Je kunt dan ook niet 40 uur per week solliciteren. Daar wordt niemand gelukkig van en dat hou je ook niet vol. Wat je wel moet doen? Een workflow creëren die voor jou werkt. Waarin er voldoende afwisseling is tussen presteren (zoeken naar werk) en ontspanning. Hieronder deel ik een weekschema met je dat je zou kunnen gebruiken om je sollicitatieproces op de rit te krijgen en jouw zoektocht naar werk vorm te geven op een manier die je kunt volhouden.
Weekschema:
Maandag Ochtend: Solliciteren: vacatures checken, bedrijven zoeken die je interessant lijken, netwerkgesprek uitzetten. Middag: Ontspanning: ga doen wat jij leuk vindt.
Dinsdag Ochtend: Acties van maandag opvolgen (denk aan het concreet maken van de netwerkafspraak of een korte email beantwoorden) De rest van de dag: Je doet iets anders dan solliciteren. Denk aan het huishouden of andere klusjes die moeten gebeuren.
Woensdag Ochtend: Solliciteren: vacatures checken, verder gaan met bedrijven zoeken, netwerkgesprek Middag: Ontspanning: Ga doen wat jij leuk vindt.
Donderdag Ochtend: Acties van woensdag opvolgen (denk aan een bedankberichtje n.a.v. je netwerkgesprek of het beantwoorden van wat email) De rest van de dag: Je doet iets anders dan solliciteren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een (online) cursus over een onderwerp dat je interessant vindt.
Vrijdag Ochtend: Solliciteren: vacatures checken, bedrijven benaderen, zichtbaar zijn op social media Middag: Ontspanning: ga iets doen wat jij leuk vindt.
Elke dag vacaturesites afstruinen om te concluderen dat er niets nieuws online is, is nogal deprimerend.
Drie keer per week de boel checken is vaak genoeg.
Waar het om gaat is dat je een aantal dagdelen besteedt aan het actief zoeken naar werk. Dit zijn de momenten waarop je vacatures zoekt, netwerkgesprekken hebt, bedrijven benadert, zichtbaar bent op LinkedIn etc. Als je daarmee klaar bent, is het tijd voor ontspanning. Je gaat iets doen waar jij behoefte aan hebt. Je hebt in de ochtend veel energie besteedt. In de middag is het tijd om op te laden. Hoe je dat invult is aan jou. Verder zijn er dagen waarop je niet bezig bent met het solliciteren. Deze dagen zijn belangrijk, omdat je zo even kunt loskomen van het werkzoekend zijn. Het helpt je om even los te laten dat het allemaal onzeker is, dat je niet weet hoe het verder loopt. Natuurlijk check je op die dagen even je mail en als er iets moet gebeuren doe je dat. Maar je gaat die dag niet actief solliciteren. Elke dag vacaturesites afstruinen om te concluderen dat er niets nieuws online is, is nogal deprimerend. Drie keer per week de boel checken is vaak genoeg.
Vergeet ook niet om tijd te reserveren om nieuwe dingen te leren. Dit helpt je om het gevoel van vooruitgang vast te houden. Maak dus ruimte voor een leuke online workshop, een event of besteed tijd aan iets waar je altijd al meer van wilde weten.
Natuurlijk kun je niet iedere week strak in bovenstaand schema gieten, maar hopelijk geeft het je wel houvast en biedt het een basis om jouw zoektocht op de rails te krijgen. Liefs, Inge
コメント